Skip to main content

Hvorfor er skalering av bilder viktig?

Presentasjon av kurs i Moodle, LMS

En god presentasjon av kursportalens innhold kan gjøres på mange måter. Mange ønsker en presentasjon av aktuelle kurs på kursportalens forside, der alle kurs viser kursets presentasjonsbilde og introduksjonstekst. Bilde og tekst som presenterer kurset, ligger i innstillingene for kurset og er det som vises når man har aktivert listen "Tilgjengelige kurs" på kursportalens forside.

For at denne listen skal vise en strukturert og innbydende oversikt over kurs, er det viktig at kursoppretter er nøye med bilde- og tekstbruk ved opprettelse av kurs.

Moodle har gitte rammer med predefinerte størrelser hvor innhold fra kurs eller innholdssider skal plasseres. Presentasjonen av innholdet innenfor de gitte rammene, avhenger av hvordan kursoppretter har lagt inn tekst og bilder. Om man benytter de rammer som er gitt og konsekvent følger en mal for hvordan data skal legges inn, vil man få en god presentasjon av innholdet på kursportalen.

Inkonsekvent bruk av bilder

I dette eksempelet er det brukt bilder i forskjellige størrelser. Kursoppretter har ikke vært nøye med skaleringen av bildene på forhånd og får et uryddig resultat.

Konsekvent bruk av bilder

I dette eksempelet har kursutvikler jobbet bevisst med å skalere/endre proporsjonenene for alle bildene. Alle bildene her har målene 523x200 px (BxH).

I eksempelet over er bildene skalert ned med tilsvarende proporsjoner som originalbildet. Om alle bildene har ulike proporsjoner, vil bildene fortsatt fremdeles beholde samme proporsjoner, selv om man skalerer ned størrelsen på dem.

I neste eksempel har kursutvikler justert proporsjonene for alle bildene, slik at alle bildene er innenfor samme mål. Bildene må beskjæres da forholdet mellom høyde og bredde ikke passer inn i foretrukket mål. Sjekk motivene dine slik at du ikke fjerner vesentlige deler av bildet. Det er også viktig å tenke på størrelsen på selve bildefilen. Husk at det tar lengre tid å laste store bilder og dette kan forsinke visningen i nettleseren. Når alle bildene har samme proporsjoner, kan man enklere skalere ned til foretrukket mål.

Kursutvikler oppnår ønsket resultat, en strukturert forside med innhold som følger en spesifikk mal for presentasjon av alle kurs. Det gir brukerne og aktuelle kursdeltakere en god oversikt over hvilke kurs som er tilgjengelig. For ikke å glemme, et visuelt sett renere og ryddigere utttrykk!

Hvordan skalere bilder?

Det finnes mange verktøy for å skalere/redigere bilder. Adobe Photoshop er et veldig godt verktøy som gjør jobben. I Adobe Bridge kan man lett prosessere mange bilder i en og samme prosess. Gå til Verktøy-menyen i Bridge, velg Photoshop og Bildeprosessor. Du vil da få opp en egen meny i Photoshop hvor du kan skalere bilder. Velg filtype og riktig størrelse og hvor du vil at de nye bildene skal lagres. Når du setter i gang denne automatiserte prosessen, går det superraskt å endre mange bilder i slengen. Benytter du denne metoden vil du kunne effektivisere billedbehandlingstiden din dramatisk, kun ved hjelp av noen få tastetrykk. Et titalls bilder kan skaleres ned i løpet av meget kort tid.

Det finnes også innebygde funksjoner for dette både for Windows og Mac OS.

Dersom du foretrekker åpen kildekode og gratis programvare, kan følgende programmer anbefales:

  • Paint.net - Et godt og robust program som lar deg gjøre det meste innen bildebehandling. Har mulighet for å installere tillegg.
  • Google Nik Collection - Et sett med flere programmer. Hvert program inneholder spesifikke funksjoner slik at du lett kan velge hva du ønsker å gjøre med bildet: Legge til effekter, skalare bilder, reparere bilder, jobbe med råfiler osv.

Vi håper at dette har gitt deg noen gode tips for hvordan du kan få kursoversikten din til å se både penere og ryddigere ut. Og til sist hvordan du enkelt kan effektivisere denne prosessen, når du har behov for å skalere kursbildene dine i Moodle.