Skip to main content

Tilpassing av kurs i Moodle

Så enkelt endrer du Moodles kursinnstillinger

Gå til tannhjulet og klikk på “Rediger innstillinger” (Ref. illlustrasjon i starten av artikkelen). Dette åpner kursoppsettet. Her kan du endre på kursets fulle navn, kursets kortnavn og hvis det er tilgjengeliggjort av admin, kategorien hvor det hører hjemme. Sett “Kurs synlighet” til “Skjul” inntil du er klar for å publisere det. Da vil ikke vanlige brukere kunne se kurset som er under utarbeidelse.

Du bør også bestemme deg for om kurset skal ha noen form for “Fullførtsporing”. Dette settes opp i kursinnstillinger. Når du aktiverer denne innstillingen, vil det være mulig å bestemme aktivitets- og kursfullføringsbetingelser. Det anbefales å aktivere denne, slik at kursprogresjonsvisningen på startsiden gir meningsfull informasjon.

Slik påvirker kursinnstillingene kurset ditt

Ved å benytte kursinnstillinger kan du som kursansvarlig kontrollere hvordan kurset ditt vil se ut i Moodle for studentene/brukerne. Du kan for eksempel endre kursets fulle navn og det såkalte kortnavnet, som er det som vises i navigasjonsstien. Det vil arte seg slik som vist her:

 

Videre bør du tilpasse kurset ditt ved å lage en kursbeskrivelse som kan leses av de som ikke allerede er meldt inn i kurset.

Kursformater

Kursutvikler kan endre kursformatet på en svært enkel måte og dermed bestemme hvordan resurssene og aktivitetene vises. Klikk “Kursformat” for å bestemme dette. Velg “utseende” for å velge antall nyheter som skal vises i kurset. Velg lagre og vis. Du kan velge mellom Emneformat, ukesformat, sosialt format eller singel aktivitetsformat:

  1. Ukeformat
  2. Emneformat
  3. Sosialt format
  4. Singel aktivitetsformat

Som vist her:

La oss se på de ulike alternativene.

Ukeformat:

 

I ukeformat, så blir de ulike seksjonene i kurset navngitt som uker. Ukesformatet gir muligheten for å bestemme om du vil vise alle seksjonene på en side, eller vise kun en og en pr. side. Å vise en og en seksjon kan være en fordel om du har mange seksjoner i kurset ditt. Da vil brukerne slippe å rulle nedover på siden for å se alt kursinnholdet. I tillegg blir det enklere og færre kurselementer å forholde seg til samtidig. Det kan være en fordel.

Emneformat:

Dette er Moodles standard innstilling for kursopprettelse. Som vi ser, så gir emneformatet nummererte seksjoner som man kan titulere etter eget ønske. Ved oppsett av dette formatet, bestemmer du selv hvor mange emner  du ønsker. Du kan enkelt legge til eller fjerne emner etter at kurset er opprettet. Dette gjør du ved å endre kursinnstillinger.

Hvert emne inneholder aktiviteter, ressurser og merkelapper(tagger). I nyere versjoner av Moodle, så er dette standardformatet, om du ikke velger noe annet selv. På samme måte som Ukesformatet, så kan du selv bestemme om du vil vise samtlige seksjoner på en side, eller kun en seksjon pr. side.

 

Sosialt format:

Sosialt format oppretter en stor oppslagstavle for diskusjoner. Dette egner seg godt for å lære og drøfte situasjoner som er i en friere form. Sosialt format kan redigeres ved først å “slå på redigering” i undermenyen for tannhjulet oppe til høyre.

 

Da vil et nytt lite tannhjul vises på venstre side over “Skriv i dette forumet-knappen”. Klikk på dette dersom du ønsker å endre forumnavnet.

 

I utgangspunktet ser et sosialt forum slik ut, før det har vært noen aktivitet der. Som kursutvikler bør du være obs på at det er større sjans for at noen engasjerer seg og kommer med, dersom noen andre allerede har postet et innlegg her. Kanskje du som kursutvikler er den som bør åpne med et innlegg?

Singel aktivitetsformat:

Singel aktivitetsformat: Hvis du som kursutvikler ønsker å legge til en bestemt kursenhet, slik som en SCORM-pakke eller en Quiz, så vil Singel aktivitetsformat være et godt valg.

Når man velger dette formatet, så vil det under “Type aktivitet”, dukke opp en rullegardinsmeny, hvor du velger hvilken aktivitet eller ressurs som passer best. Her finns det mange muligheter: Bok, Database, Eksternt verktøy, Enkelt kursbevis, Feedback, Fil, Forum, Gallup, IMS innholdspakke, Innlevering, Kursbevis, Leksjon, Mappe, Ordbok, Prat/Chat, Quiz, SCORM/AICC, Side, Undersøkelse, URL, Wiki eller Workshop.

 

Ønsker du å lære mer om kurslayout og kursinnstillinger i LMS-et Moodle, les dokumentasjonen som ligger her

https://docs.moodle.org/23/en/Course_settings 

eller ta en kikk på videoen nedenfor.